Welkom op De Hollandse Karper Grazers! Het is momenteel 08:54:07 op 16-07-2018!

Menu
Interactief
Overig

Login
Login:

Wachtwoord:


Registreer!
Wachtwoord kwijt?

Statistieken
Momenteel zijn er:
0 geregistreerde leden
en 10 gasten online
.

Nieuwste Lid
Ons nieuwste lid is: ox5uihzl!


In de ban van...
In de ban van....
Geplaatst door Carpmadness 25/12/2007

Het is alweer half oktober en het weer is voor de tijd van het jaar niet echt juf van het. Ook de luchtdruk en watertemperatuur werken niet echt in het voordeel van de karpervisser. Toch blijf ik het proberen, het water en haar bewoners heeft mij in haar greep. Beter gezegd, ik ben in de ban van…Het water welke ik uit mijn broekzak ken,heeft voor mij nog geen vruchten afgeworpen. Toch weet ik welke bewoners dit water herbergt, en dat de populatie van een water wat circa 2,5 hectare groot is tamelijk klein is. Het aantal schubbenvrienden welke er zwemmen kun je op 2 handen tellen,met daaronder werkelijk drie toppers van vissen. Helemaal als we het over de doorsnee Nederlandse karper hebben. Twee van deze toppers gaan ver voorbij de 17 kilo, en de derde staat gerand voor een 20 kilo + vis. Niet zo gek dat je als karpervisser in de Ban kan komen van een water met haar verboden vruchten.

Tijd nog moeite worden gespaard om dit water eens stevig te lijf te gaan, maar aangezien het mij aan tijd en afstand bijna onmogelijk wordt gemaakt om een voercampagne op te zetten, ben ik aangewezen op het instant vissen. Gelukkig, althans wanneer je van “geluk” spreken mag, is een voor bijna iedereen bekende visser ook aardig actief op dit water. Een visser in hart en nieren, welke met gemak 172 nachten in een jaar draait. Deze visser heeft het voordeel dat hij wel een voercampagne kan opstarten, en zo een klein voorsprongetje heeft op de rest. Welke rest moet ik eigenlijk zeggen,wij zijn de enige vissers nog actief op dit water. Wat uiteraard wel weer een voordeel is. Door deze situatie kun je de vissen aardig op je voer krijgen, en als je alles echt goed aanpakt krijg je ze zelfs in jou zone.Zo vissen wij met de zelfde boilies,althans ze zijn samengesteld uit de zelfde ingrediënten. Alle ingrediënten zijn wateroplosbaar en zo worden alle lagen van het water bereikt. Beiden zijn we uit op de “bovenlaag” (“bekende uitspraak zullen jullie denken”) van de aanwezige populatie. Juist de drie vissen waardoor een visser in de Ban kan geraken. Er wordt zeer gericht gevist, 25mm fish ballen worden aan de hair geknoopt. Alles moet kloppen, het weer zit mee, er staat een stevige zuidwesten wind 5/6 welke al een aantal dagen constant is. Niet qua sterkte maar wel qua windrichting. Zou het dan nu eindelijk eens gebeuren? Zorgvuldig wordt het aas richting de stek uit gevaren, gelukkig ben ik in het bezit van een radiografisch voerbootje waardoor onbereikbare gedeeltes bevist kunnen worden.De lijnen liggen er gelikt bij en de wind neemt nog een beetje meer in kracht toe,en een aardige golfslag gaat over de gehele lengte van de put. Met twee hengels heb ik een doorgang naast een eiland geblokt, beiden op verschillende dieptes. De een ligt op 1 meter diepte een meter of drie uit de kant van het eiland, de ander ligt tegen de oever tegenover het eiland op 1,5 meter diepte. Met de derde hengel wordt tegen een obstakel gevist, oude overhangende bomen en stronken welke onderwater doorlopen. Een uitstekende schuilplaats voor onze beschubte vriend. Nacht 1 gaat voorbij zonder ook maar 1 single piep, echt slapen is er niet echt bij aan dit water, doordat je eigenlijk het idee hebt dat er een snelweg door je bivvy heen loopt. Hierdoor was ik er al vroeg uit om eens vanaf mijn stoeltje het water te gaan observeren. De wind was iets afgenomen, en bepaalde gedeeltes van het water waren zo glad als een spiegel. Speurend naar azende karper wordt ik ineens afgeleidt door een toch wel behoorlijke dreun op het water. Het gebeurde in mijn ooghoek, een echt realistisch beeld kon ik niet vormen. Ook de plaats waar het gebeurde was niet echt een plek waar je zoiets zou verwachten.

Aangezien ik het water uit mijn broekzak ken, wist ik dat er niet veel water stond op de plek waar wel hele dikke golven vandaan kwamen. Niet veel later nu wel met een realistische blik, mocht ik aanschouwen hoe 1 van de drie toppers bijna in haar geheel uit het water kwam. Hoe is het toch mogelijk dat ze uitgerekend daar springen, er staat maximaal 70 cm water en van een voerplek is geen sprake. Dit omdat wij van elkaar weten waar we hebben gevoerd, en ook omdat dit niet echt een plek is waar je een azende karper zult aantreffen.

De plek van springen was ongeveer een 15 meter van mijn derde stok vandaan (de obstakel stok), vol verbazing bleef ik staren naar de plek waar zo juist 1 van mijn target vissen het water uit kwam. Ze zitten me gewoon de gek aan te steken spookt er door mijn hoofd,wat mij wederom weer bij een ander punt bracht.

Het aaspatroon van de oudere en doorgaans grotere vissen, deze wijken nogal eens af van de andere populatie. Met de andere populatie bedoel ik de kleinere vissen. Deze hebben doorgaans een bijna vast patroon, daar de grotere vissen zich doorgaans niet al te ver van hun holdingarea voeden.

Dit zette mij aan het denken, en een nauwkeurige observatie zou doeltreffend kunnen zijn. Laat staan blank doorbrekend,maar al wat ik probeerde, ook de tweede nacht bleef geruisloos. Zelfs nadat ik een stok had verwijderd van de doorgang en had geplaatst op een nog ondieper gedeelte van de put. Met maar tien ballen per stek zou ik toch snel een aanbeet verwachten,maar niets van dit alles gebeurde.

Zo was nacht 11 op deze put een blank, maar ware het niet dat ik in de Ban ben van dit water en een wederzien zal niet lang op zich laten wachten. Zo ook het vervolg van dit verhaal, het vervolg welke hopelijk vol zal staan van tactieken en de aanpak van een water welke je maar niet los kan laten.

Wordt vervolgd.

Raymond Bergsma


[Printversie]

Reacties
27/12/2007 15:17 - mennovts
Mooi stukje tekst Bergsma!
En ik weet het zeker, binnekort braakt mijn telefoon het geluid van een inkomend sms bericht uit.
Waarin jij me het nieuws verteld dat de beer op de gevoelige plaat staat, in jou handen.

Grtz Menno
 

Verstuur Reactie
Als je ingelogd was, had je wel een reactie kunnen plaatsen. Als je geen login hebt, vraag er dan een aan!

Maak van De Hollandse Karper Grazers je startpagina!
© 2001-2010 De Hollandse Karper Grazers
Deze pagina werd geladen in 0.06814 seconden - 17 queries