Welkom op De Hollandse Karper Grazers! Het is momenteel 08:55:44 op 16-07-2018!

Menu
Interactief
Overig

Login
Login:

Wachtwoord:


Registreer!
Wachtwoord kwijt?

Statistieken
Momenteel zijn er:
0 geregistreerde leden
en 23 gasten online
.

Nieuwste Lid
Ons nieuwste lid is: ox5uihzl!


Boilies maken
Boilies maken (deel I) met Frans Jansen
Geplaatst door fransj 25/02/2008

Boilies maken, een moeilijke, vieze klus, waarbij je een tovenaarsleerling moet zijn...? Welnee!!! Er zijn nog veel vissers die niet weten hoe je boilies maakt.

'Voor deze visers dit artikel. Het is verschrikkelijk leuk om (grote ) karper te vangen met eigen boilies. Een groot voordeel is dat je weet wat er in zit. Dat kan weleens bepalend zijn voor de vangsten. Als je een zak boilies koopt weet je eigenlijk niet waarmee je vangt. Ja , banana, tutti frutti, octopus, etc. Maar wat zit er in?

We gaan beginnen bij het begin; wat kopen we? Dat ligt aan je zelf, je voorkeur. Een boilie bestaat uit een aantal bestanddelen, zoals bulk, hooffdingredienten en toevoegingen. De bulk is het grootste gedeelte. Bijvoorbeeld maismeel, vismeel, (goedkoop) paneermeel, koekjesmeel (soms een killer!!!) en nog wel tien dingen. Verder toevoegingen als caseine, om de boilie hard te maken, als bindmiddel, en het proteine gehalte op te krikken. Goedkoper kan je daarvoor gebruiken sojameel of sojabloem. Andere toevoegingen zijn tarwebloem, bindmiddel, proteinerijk. Om je niet te verwarren geef ik een voorbeeld.

Boilie 1: Visboilie
30% vismeel (in de winter low-temperature vismeel!);
30% sojameel;
20% tarwebloem;
10% trouvit;
10 % caseine.

Dit is een standaard boilie, je kan zelf schuiven met de procenten en toevoegingen. Je bent vast vindingrijk en maakt gewoon jouw topboilie. Wil je een zware boilie, dan wat griesmeel er door. Wil je juist een lichte boilie (zachte bodem!): garnalenmeel (10%) of sodium casinaat(10%). Wil je proteinerijk, dan meer caseine. Verder zorg je voor een geurtje en misschien een kleurtje. Ook bestaan er toevoegingen als mineralen, aminozuren, etc. Hier moet je voorzichtig mee zijn! Eerst zet je alles klaar: een kom om de eieren in te roeren, een bak om de mix in te maken en om geen gedonder met vrouw, moeder of vriendin te krijgen alles op kranten of een lap plastic.

We maken om te proberen een pond boilies. We klutsen 3, 4 eieren en wegen de ingredienten af. Bij de eieren doen we een geurtje (precieze hoeveelheid!!!) en een kleurtje misschien. De kleur is vaak voor de visser want een karper ziet alleen wit, grijs en zwart. We voegen wat ei bij een beetje mix en roeren met een vork, we voelen zelf of het een goede mix wordt in de zin dat het niet te droog is of te nat. Daarom niet alles in een keer bij elkaar gooien! Bij een te natte mix, wat tarwebloem toevoegen. Uit de hengelsportzaak kopen we een boilieplank (bijvoorbeeld) waarop we boilies maken. In de tussentijd heb je ruim water opgezet.

Pas als het kookt gooien we de boilies erin. Een harde boilie lang laten koken, een zachte kort. Ongeveer drie minuten, vanaf herkoken, is genoeg. Daarna alles op een doek engoed laten drogen (soms zeker 12 uur of langer). Nu heb je je eigen killers waar niemand mee vist. Soms is een eigen boilie op een water een doorbraak, gewoon omdat hij "anders" is. Zo viste iemand op een water waar moeilijk karper gevangen werd een jaar of wat geleden. De meeste zaten met visboilies van oa Nash etc. Ik raadde hem aan zelf boilies te maken. Ik deed hem wat recepten aan de hand. Achteraf hoorde ik dat hij zich scheel ving aan koekjesmeel boilies....een recept wat ik hem had gegeven maar er zelf nooit mee gevist had omdat ik er niet in geloofde...

Boilie 2: Koekjesmeelboilie
30% koekjesmeel;
20 %tarwekiemen (verteert erg goed - wintervissen!!!);
30% sojameel;
20% tarwebloem.

Een lekkere zoete lucht (of juist niet) en vangen!!!! O ja ....nog even opruimen.

Een karper registreert wat hij eet. Hij zal een selectie maken. Maar dat wil nietzeggen dat een topboilie ook altijd vangt. Dat heeft met vele andere factoren te maken. Onder andere voedselaanbod en hengeldruk. Op een erg moeilijk water 15 jaar geleden liet ik hypro's los. Een uitgekiende boilie die bestond uit een evenwichtige geheel van eiwitten en koolhydraten. Alles zat er in wat een karper nodig had. Overspannen bijna liet ik mijn ballen los daar, voercampagne, je kent het wel...

Sidderend je eerste sessie met de hypro's......Noppes, niks, nada. De karper bleek alles te mijden wat rond was en een centimeter doorsnee. (Op andere waters deed de hypro het prima trouwens.)
Op dat water bleek alleen karper te vangen met een heel kleine hoeveelheid particles (zonder voerplekken in een pva-zakje) en twee particles op een kleine haak, puntje vrij en alles snaarstrak op de top. Niks hypro!!

Zo viste ik vroeger met een absolute killer (toevoeging)genaamd "codlivine". Het was voedsel voor paarden (?) en het ving als een gek. Ik heb het later nooit meer kunnen vinden maar ik had het idee dat het robin red was. Ook de echte "meat and bones" van 'vroeger' kan ik niet meer vinden.

Als je naar de hengelsportzaak gaat zie je dat er allerlei ingredienten zijn om boilies van te maken. Je moet er ook over lezen. Trouwens bij de supermarkt ligt ook heel veel lekkers en afwijkends!!! Wat dacht je van de babyvoeding???Te gekke busjes met zoete troep vol met proteinen etc.

Je zult zien als je succes hebt, en dat zal je zeker, dat het je visplezier versterkt om te vangen met eigen boilies. Zo word je een goede visser die niet met zijn handen in het haar zit als je even niks vangt met je ready-mades. "Anders" is vaak de manier of een sessie slaagt of niet.

Je kan eindeloos varieren met de ingredienten, daarom heb ik niet genoemd waarmee je allemaal boilies mee kunt maken. Probeer het eens, dit seizoen. Je hebt vast wel een keer tijd. Doen!!


[Printversie]

Reacties
15/04/2009 13:21 - marsman
Vissen met je eigen boilies is niet zo gek veel meer werk maar wel stukken goedkoper.Draai zelf voor ongeveer 2 euro 50 een  kilo goed draaiende en vangende mix.Waar een ander voor 30 euro het water in kieperd kost het mij een tientje en meestal vang ik ook nog als enigste.
 
30/03/2008 14:10 - Teuling
En deel twee is inmiddels geplaatst, met nog meer recepten voor een goede zelfgemaakte killerboilie!

http://www.karpergrazers.nl/articles.php?id=51
 
04/03/2008 21:55 - mennovts
Eindelijk een keer een artikel over het zelf draaien in normaal Nederlands!

Ik denk dat de mensen die ooit van plan waren zelf te draaien, hier veel aan hebben.

Ik zelf waag me er niet aan, behalve dat ik ruzie in huis heb van de luchtjes die vrijkomen, vang ik prima met readymades, uiteraard geeft het een kick om vis te vangen op je eigen creatie. Maar persoonlijk steek ik de tijd die ik heb liever in het vissen zelf dan in het draaien van bollen.

Grtz Menno
 
27/02/2008 21:41 - fransj
Binnenkort schrijf ik deel 2  over boilies maken en ga dieper op de materie in. Ik heb dan ook een aantal recepten voor boilies waarmee ik jarenlang erg goede vangsten heb gehad,waaronder toppers. ook heb ik recepten voor  floaters (pop-ups) en zwevers. zwevers zijn vaak absolute killers!!!
 

Verstuur Reactie
Als je ingelogd was, had je wel een reactie kunnen plaatsen. Als je geen login hebt, vraag er dan een aan!

Maak van De Hollandse Karper Grazers je startpagina!
2001-2010 De Hollandse Karper Grazers
Deze pagina werd geladen in 0.01751 seconden - 17 queries