Welkom op De Hollandse Karper Grazers! Het is momenteel 08:56:08 op 16-07-2018!

Menu
Interactief
Overig

Login
Login:

Wachtwoord:


Registreer!
Wachtwoord kwijt?

Statistieken
Momenteel zijn er:
0 geregistreerde leden
en 25 gasten online
.

Nieuwste Lid
Ons nieuwste lid is: ox5uihzl!


Boilies maken (2)
Boilies maken (deel 2) met Frans Jansen
Geplaatst door fransj 30/03/2008

Zoals gezegd vangen eigengemaakte boilies veel beter vaak. Gewoon omdat ze "anders" zijn!

Begin jaren tachtig waren er geen boilies in de handel. Ik werd toen genoodzaakt om ze zelf te maken. Destijds heb ik mijn boilies zelfs aan hengelsportzaken verkocht. Toen er een bestelling kwam van 10000 boilies ben ik afgehaakt (ik moest alles met de hand doen!). Kort daarop kwam onder andere Richworth als eerste met ready -mates. Zelf ben ik blijven vissen met mijn eigen boilies: het was toch goedkoper en ze vingen veel beter.

Ik val gelijk met de deur in huis: goedvangende boilies zijn boilies met een goede smaak. Alhoewel er erg veel waarde wordt gehecht aan de geur, is de smaak van een boilie essentieel. In tweede instantie geldt de voedingswaarde. Een karper registreert wat hij eet. Een boilie met een goede geur, zonder smaak laat de karper na verloop van tijd liggen, zeker ook als het geen voedingswaarde bezit.

Uit een onderzoek van een Duitse professor in de jaren 1960 bleek een aantal producten die karper aan het azen  zetten, een eetreactie te weeg brengen, te weten: vleesboullon, instantkoffie, aardwormextract, leverextract, esdoornflavour (maple!), melasse en spuug met een nicotinesmaak... Hecht niet een te grote waarde aan zijn bevindingen. Zelf ontdekte ik een machtige vangkracht met ketjap en onder andere robin red (wat de meeste wel weten) en in een vorig artikel schreef ik over codlivine (wat ik nu niet meer kan vinden).

Als je boilies maakt kun je om een paar dingen niet heen: de kwaliteit en smaak van je boilie. In vismeel zit alles wat een karper nodig heeft, bovendien heeft het een goede smaak. Evenals garnalenmeel waar de karper gek op is (niet meer dan 10% anders gaat je boilie drijven), ook trouvit komt in aanmerking. Met wat toevoegingen komen we tot een goede boilie:

20% vismeel
10% garnalenmeel  (niet meer anders gaan je boilies drijven!)
10% trouvit
30% sojabloem
20% tarwebloem (bindmiddel)
10% paneermeel of tarwekiemen (de laatste in boilies voor water onder de tien graden (winterkarperen dus))

Ook een goede boilie is gemaakt van kattenbrokken. Van het merk Tom Poes koop je een zak variantjes. Je moet de brokken dan wel vermalen.

30% kattenbrokken
10% case´ne  (proteine verhogend en bindmiddel. Je kunt ook ma´smeel nemen, maar dat bind niet)
10% griesmeel (zwaar; wil je lichte boilies dan vismeel of paneermeel)
30% soyabloem
20% tarwebloem (uitstekend bindmiddel)
Voeg er leverextract aan toe en je hebt een topper.

Als bindmiddel gebruik ik bewust geen tarwegluten. Dit is slecht voor de karper, omdat het slecht wordt verteerd.

Karper is gek op paneermeel. Wat toevoeging van eiwitprodukten en je hebt een goede boilie die lekker smaakt. bijvoorbeeld:

30% paneermeel
20% caseine
30% soyabloem
20% tarwebloem.
Je zorgt voor een toevoeging als robin red of ketjap of een ander sterk extract en je hebt een killer. Komt bij dat het  goedkoop is.

Je ziet het: het is niet zo moeilijk, je kan zelf ook dingen verzinnen.

Zo kwam ik op het idee begin jaren tachtig een aardappelboilie te maken. Wat goed is moet je blijven gebruiken. Ik gebruikte hiervoor aardappelpuree uit een pak van maggi. De puree is gortdroog en moet eerst apart even vochtig gemaakt worden (niet nat), alvorens in de rest van de mix te gebruiken. Ik voegde dan altijd paneermeel toe, case´ne en een bindmiddel. In plaats van de dure case´ne kan je ook soyabloem gebruiken. De boilie ving verrassend goed ondanks zijn lage prote´ne waarde. Hij was gewoon anders dan de andere boilies... daarom!

20% aardappelpuree
20% caseine  (of maismeel)
20% soyabloem
20% paneermeel
20% tarwebloem
ik voegde er altijd een cheese extract aan toe of gewoon vanillesmaak van Albert Heijn. Voor wat meer stevigheid kan je wat griesmeel aan toe voegen. De boilie is wel zwaar zo, voor een lichte boilie kan je 10% sodiumcassinaat aan toe voegen.

Zo kan je eindeloos variŰren voor elke portemonnee. Bijvoorbeeld;
20% griesmeel (geliefd bij de karper)
20% tarwekiemen (goede voedingswaarde, maakt boilie licht, onmisbaar bij het winterkarperen)
30% sojabloem
20% tarwebloem
10% mag je zelf verzinnen voor een goede smaak

Een goede boilie is er een van vleesbeendermeel. De boilie bezit een hoog prote´ne-gehalte wat weer belangrijk is in het zomervissen.

20% vleesbeendermeel
20% tarwekiemen
20% soyabloem
20% maismeel
20% tarwebloem
Goede smaak: bijvoorbeeld leverextract.

Als je eiwitproducten gebruikt of soja moet je bedenken dat er vrijwel geen smaak aan zit. Je moet dan toevoegingen doen zoals robin red (een killer), of koekjesmeel etc.

Nog een, maar ik denk dat je het nu wel begrijpt:

20% notenmeel
20% havermoutmeel
20% caseine
20% tarwebloem
20% paneermeel

Een goede smaak erbij en klaar is kees.

Nog een recept voor eigen pop-ups. Die vind ik namelijk veel beter dan de ready-mades. Deze pop-up float rustig een dag of drie en je kan elke vorm maken Een wormpje bijvoorbeeld, of een blokje.

20 gram soya-isolate
20 gram calcium caseine
20 gram garnalenmeel
10 gram tarwebloem

Je kunt ook wat tarwekiemen toevoegen, geurtje, kleurtje en je hebt een hele goede pop-up die na twee jaar in de diepvries nog drijft!

Kortom: ga uit van de basisprincipes en maak je eigen killer. In de supermarkt , reform- en hengelsportzaken liggen nog veel bruikbare dingen. Wees vindingrijk en geniet van je vangsten met je EIGEN boilies! Zorg voor minimaal 30-40% prote´ne en je zit altijd goed.

Succes!

Frans


[Printversie]

Reacties
16/04/2009 09:33 - fransj
tegenwoordig is caseine moeilijk te verkrijgen. het is ook duur. je kan ook ipv caseine ontvette soyabloem of -meel gebruiken.ook een vismeel toevoeging is goed want dan zit je aan de 50% proteine per toevoeging.let daar vooral op in de zomermaanden, wanneer het natuurlijk voedselaanbod groot is en de karper echt kritisch is omtrent de voedingswaarde. hij registreert nl wat hij eet!!! dus inferieure boilies laat hij liggen!!
 
26/05/2008 13:10 - fransj
Nog even over CODLIVINE. Ik heb het opgezocht en codlivine is een supplement in paardevoedsel. Het wordt daar al 80 jaar gebruikt. wat het is weet ik niet,maar als je het kunt achterhalen en in je boilies verwerken heb je een absolute KILLER. Toen ik daar mee viste als toevoeging in mijn boilies ving ik me helemaal wezenloos.
 
31/03/2008 07:53 - fransj
Note:
bij de floater ben ik vergeten te vermelden dat er nog10% caseine bij moet en 20% tarwekiemen....................andersom is ook goed.
 

Verstuur Reactie
Als je ingelogd was, had je wel een reactie kunnen plaatsen. Als je geen login hebt, vraag er dan een aan!

Maak van De Hollandse Karper Grazers je startpagina!
ę 2001-2010 De Hollandse Karper Grazers
Deze pagina werd geladen in 0.03624 seconden - 17 queries