Welkom op De Hollandse Karper Grazers! Het is momenteel 08:57:21 op 16-07-2018!

Menu
Interactief
Overig

Login
Login:

Wachtwoord:


Registreer!
Wachtwoord kwijt?

Statistieken
Momenteel zijn er:
0 geregistreerde leden
en 31 gasten online
.

Nieuwste Lid
Ons nieuwste lid is: ox5uihzl!


Penvissen (Visplezier 2)
Penvissen
Geplaatst door fransj 27/06/2008

Enige jaren geleden liep ik naar een plas bij mij in de buurt. Er zaten karpervissers met een indrukwekkend arsenaal aan spullen. Ze hadden nog niets gevangen. In de tien minuten dat ik met ze sprak zag ik tot drie keer toe een karper onder hun hengels gaan. Ze lagen op zeker 70 meter met hun aas. De suggestie om eens aan hun eigen kant met een pennetje te vissen werd met hoongelach beantwoord. “Pennetje? Nee, dat is geen vissen…”. Nee, dan liever een blank met 2000 euro aan spullen. In mijn karpervissersbestaan heb ik honderden karpers met de pen gevangen. Ik kan niet zonder het pennetje erbij. Ik zoek water uit waar ik vis met een righengel en een penhengel.

In mijn artikel over Visplezier past ook een verhaal over het penvissen. Veel te weinig karpervissers vissen met de pen. Gewoon omdat ze er geen zin in hebben of niet weten hoe het moet. En vooral omdat ze geen vertrouwen hebben in het pennetje. In dit artikel beschrijf ik heel precies hoe je te werk moet te gaan. Het zijn vooral tips voor beginners en hopelijk ook voor gevorderden.

Ergens jaren tachtig schreef Kees van Kempen een 200 bladzijden dik boek over penvissen. Hij had toen net zijn 40-ponder gevangen met het pennetje en wilde anderen ook enthousiast maken voor de penhengel. Penvissen is volop spanning. Nergens is de karpervisserij zo opwindend als met penvissen. En vergis je niet, op een avondje of vroege ochtend kan je best een aantal karpers vangen met een paar uurtjes vissen! Voerplekjes maken en de plekken afstruinen. Vooral in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht lenen zich veel waters voor het penvissen.

Waarom penvissen? Een karper is vooral een kantazer. Als hij voedsel zoekt doet hij dat vaak aan de kant, vooral in de ochtend als de zon op de kant staat loont het de moeite eens een metertje of minder uit de kant te vissen.. In de glooiing, bij het riet, leliebladeren, dukdalf, brug, duiker of gewoon aan de kant. Vaak gaan ze onder je rigshengels door zonder dat je het weet of ziet. Een verrassing levert dan vaak een penhengel “aan het kantje”op.

Pen of dobber? Meestal gebruik ik een Engelse pen. Deze is het meest stabiel, zelfs bij harde wind. Met een stuitje stel je hem af op de juiste waterdiepte. Een dobber heeft een drijflichaam en wordt meestal bevestigd door een oogje onder aan de pen en boven bij het drijflichaam. Bekend voor de karpervisserij is de Rotterdammer waarbij het drijflichaam in het midden zit. Kies voor de kleinst mogelijke pennetjes of dobbertjes. Hoe minder weerstand hoe beter. Mijn pennetjes zijn meestal niet groter dan 10 cm, of zelfs wel kleiner, met hooguit twee kleine loodjes.


Links pennen en dobbers, rechts schuifdobbers

Uitloden Een pen of dobber moet je zo uitloden dat met haak, lood en pen de hele handel langzaam naar beneden zakt.Vervolgens stel je de pen af dat je de antenne goed kunt zien. Je vist dan halfstaand, dat wil zeggen dat het aas op de bodem ligt en je lijn met een bocht omhoog gaat. De karper raakt dan niet zo snel je lijn. Voor de zekerheid kun je een klein loodje extra doen op 20 cm zodat er een ruim stuk vrij is bij je haakaas. Je vist dan liggend. Het gebeurt nogal eens dat karper in je lijn komt. Vis daarom altijd aan de buitenkant van je voerplek of net ervoor. Nooit in het midden of erachter.

In tegenstelling tot de theorie plaats ik mijn lood vaak direct onder mijn pen, zeker bij windstil weer. Dat levert verrassend meer op want je vist als het ware met een kale lijn. Staat er echter een harde wind plaats dan de loodjes onderop volgens de progressieve loodverdeling: de kleinste loodjes beneden en vervolgens de grotere.

Wat ook een optie is, is een drijvertje! Alleen een loodje op 30 cm , niks uitloden, ruim afstellen en zodra je drijvertje gaat bewegen aanslaan. Zeker als het water ondiep is, is een drijvertje een aanrader.

En als je in het donker vist met het pennetje dan is er het breekstaafje. Staafje breken en schudden en het gloeit 12 uur als een gek.Vissen in het donker met zo’n gloeiende antenne geeft een aparte kick! Er zijn pennetjes waarbij je de antenne kan verwisselen voor het breekstaafje. Tip: bewaar het breekstaafje in aluminiumfolie in de diepvries! Zo kan je er dagen mee doen.

Het aanslaan van de karper moet met een vaste hand in een beweging gebeuren. Het gaat om snelheid en niet om kracht. Zorg ook altijd dat je wat extra lijn (1 meter) over hebt . Je wordt dan niet verrast als je even niet oplet. Aangezien op de eerste meters van je lijn en de hengel de meeste spanning komt vraagt dit het een en ander van je materiaal. Stel je slip niet te vast af. Een zachte hengel is dan een aanrader, omdat anders de haak uitscheurt. Kies ook lijn met wat rek erin.

Voor een prikkie koop je tegenwoordig een hengeltje van 1,5 pond. Voor het zwaardere werk hooguit 2 pond. Mooie visserij verkrijg je met een glasvezelhengel, maar die zijn duur.

Wanneer moet je aanslaan? Dat is een kwestie van gevoel, dat leer je wel. Meestal loopt je pen na een tikje weg. Je pen blijft onder. Je ziet hem weggaan. Dan sla je aan met een ferme, snelle slag. Met klein aas of partikels heb je nogal eens last van witvis. Je pen gaat onder en komt weer terug. Vaak sla je dan en missers en verstoring van je stek zijn het gevolg. Beter is dan een drijvertje op 20 cm achter je pen te plaatsen. Zodra je drijver ook gaat bewegen (scheren) sla je aan. Het is dan vaak karper!

Begin jaren tachtig maakte ik met een groepje vissers een plas bij mij in de buurt onveilig. Alles was nieuw en we experimenteerden er op los. En we vingen! Maar er kwam snel de klad in. Zo vingen we rustig op een avondje 3, 4, 5, karpers. Na een tijdje mocht je blij zijn met 1 run op een avond. Dressuur en dat al in 1986. Ik zag regelmatig een man net voor schemer aankomen met een penhengel. Op een avond besloot ik eens aan de overkant te gaan zitten. En ja hoor, daar kwam hij. Penhengel en hier en daar wat voeren vlak aan de kant. Ik maakte een praatje. Hij had geen geheimen: hij voerde met mais, trouvit en hennep en had regelmatig een karpertje of 2, 3, 4, 5 aan het kantje in twee uurtjes vissen... Daar zat ik met mijn rodpod, toverboilies en optonics. Hij had een lullig hengeltje, mais, trouvit en ving zich gek. Gewoon met het pennetje aan de kant.

Er is niks veranderd sinds die tijd. Karper komt nog steeds aan het kantje en als je ergens zit te vissen achter je rodpod, neem dan eens een derde hengel mee en vis eens een uurtje in schemer/donker aan het kantje. Wedden dat dat karper oplevert? En vaak meer en groter dan je denkt.

Waar voor aas? Met de pen kan je natuurlijk met alle aassoorten vissen. Boilies, halve boilies, pop-up, deeg, aardappel, kaas, particles, brood, worm (in het voorjaar) en ga zo maar door.

Bij een bevestiging met een hair, maak ik de hair gewoon aan de bocht vast en hooguit 1-2 cm lang. Kleine particles kun je ook soms gewoon op je haak prikken zonder hair. Je kan een gevlochten onderlijn gebruiken of ook gewoon nylon. Als onderlijn kan je gevlochten lijn gebruiken van zo’n 25 cm lang. Zorg dan wel dat de gevlochten lijn op de bodem ligt want zo’n kabel die omhoog loopt jaagt de karpers weg. Jarenlang heb ik deze verbonden aan de hoofdlijn door middel van een wartel. Pas een paar jaar geleden gebruik ik de uniknoop, dus geen wartel, wat me gewoon meer karper oplevert. Karpers worden elk jaar slimmer, houdt daar rekening mee!


Een ideale penstek

Tactieken en methoden Als je je naar de waterkant begeeft met de penhengel moet je dat uiterst rustig doen. Beter is eerst je hengel op te tuigen en dan een plek uitkiezen. Zeker als je vlak aan de kant zit is camouflagekleding een must. Zorg dat de karper je niet ziet en blijf zeker een hengellengte van de kant. Ga niet aan de wandel en beweeg zo min mogelijk. Een karper ziet toch de contouren ondanks je camouflage. Zorg dat je hengel niet boven het water uitkomt. Zorg dat je je hengel makkelijk op kan pakken om te slaan, gebruik een achtersteun. Wat ook mogelijk is als je niet snel beet hebt, is je hengel op hengelsteunen plaatsen met een optonic. Je gebruikt dan aluminiumfolie als waker. Hang je waker zo’n zestig centimeter onder je hengel. Je kan zo vissen als je met meerdere hengels vist of dat het gewoon te lang duurt voordat je beet hebt. Uren turen naar een pennetje is ook een opgaaf., maar op deze manier is het een makkie!

Een andere mogelijkheid is het struinen. Je maakt dan hier en daar voerplekjes en onthoud deze of markeert ze (sate-stokjes, daarna wel weg halen!) en struint ze af. Hooguit per plek een minuut of tien en dan de volgende. Op deze manier viste iemand op een water waar met rigs niet veel meer te vangen viel. In twee uur tijd op een vroege morgen ving hij 7 karpers waarvan de zwaarste 26 pond. Met het pennetje en deeg van onder andere low-temperature vismeel.

Als de afstand wat groter is kun je een schuifdobber gebruiken. Er zit meestal een mooie grote antenne op of een bolletje. Er moet vaak meer lood aan, maar als je goed uit gelood bent is er niks aan de hand. Zo vis ik wel eens zo’n 10 meter uit de kant op een bepaald water. Ik vind dat gewoon prachtig. Je gooit dan verder in en draait met de top onder water je lijn “strak”. Je lijn is dan onder water en geen speelbal van de wind. Het aanslaan op zo’n afstand is wel eens moeilijk. Ik ontdekte bij toeval dat ik het beste resultaat had door gewoon mijn molen op de baitrunner te zette. Ook zo prikt de karper zichzelf.

Er gaat veel voldoening uit met het vangen van karper met de pen. Het is veel spannender dan gewekt te worden door je piepers. Je adem in houden als je ziet dat een karper je voerplek nadert. Je ziet dat soms aan belletjes,het bewegen van riet of lelies. Dan beweegt je pen, onder en weg. Aanslaan. Karper. Het water explodeert en je hengel kromt. Het eerste schot van een karper is bijna 60 km per uur en dat voel je. Je hebt weer trillende knieën. Hoelang is dat wel niet geleden??? Maak je visserij compleet door ook af en toe met de pen te vissen. Een karper gevangen met de pen is altijd heel speciaal! Visplezier,weet je nog wel…

Frans


[Printversie]

Reacties
17/05/2009 11:38 - fransj
Note van de schrijver..

Tegenwoordig vis ik vaak met het eerste loodje op 50 centimeter van de haak. Zeker als je met particles vist beweegt de karper zich onstuimig . Een flink stuk lijn op de bodem voorkomt dat de karper in je lijn zwemt.Het beste is gewoon naast je voerplek te liggen.Links of rechts.Ook vis ik vaak met loodjes direkt onder mijn dobber. Ik zorg dan dat de lijn met een ruime bocht naar mijn pen gaat. Goed uitloden is dan ook niet zo'n noodzaak. Ineens gaat je pen scheren (die ik soms gewoon plat op de oppervlakte heb)......Karper.!!!

Nog een tip. Op afstand en in het donker gebruik ik tegenwoordig piepschuim. Tempex heet het officieel. Een uitkomst. Ik breek een stukje af en druk het op mijn dobber. Geen getuur meer op een meter of vier,vijf,zes naar een kleine antenne. Nee,een lekker flink wit bolletje is zichtbaar. Ook in het donker!! Je kan het spul erg goed zien dan. Zelfs met een klein beetje licht of maneschijn zie je het piepschuim supergoed. geen gedoe met breekstaafjes (daar schrikken ze soms van in ondiep water0
En als laatste ....gewoon je aas op de haak.!!!....Doen!!! dus stukje boilie of particle op de haak zonder hair en de haakpunt vrij..tik op je pen en slaan...Karper!!!Ook te gebruiken op dressuurwater en winterkarperen!!
 
29/06/2008 05:05 - spier
Leuk stukje
En een mooie foto
groetjes Spier
 

Verstuur Reactie
Als je ingelogd was, had je wel een reactie kunnen plaatsen. Als je geen login hebt, vraag er dan een aan!

Maak van De Hollandse Karper Grazers je startpagina!
© 2001-2010 De Hollandse Karper Grazers
Deze pagina werd geladen in 0.02045 seconden - 17 queries